Steak z nízkého roštěnce se smetanovo-křenovou omáčkou a zelenými fazolkami

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

4 plátky nízkého roštěnce (striploin steak - po 200 g)
200 ml sladké smetany (husté)
6-8 lžic křenu (čerstvě nastrouhaného)
3-4 hrsti zelených fazolek (dlouhých)
70 g anglické slaniny (vcelku)
olivový olej
pepř čtyř barev (mletý)
hrubě mletá mořská sůl
1-2 lžíce másla
100 ml masového vývaru (nebo horké vody)

Postup přípravy receptu

  1. Maso očistíme a zbavíme okrajových tukových blan (nemusíme je vyhazovat - po třech hodinách probublávání s kořenovou zeleninou je z nich výborný rosolovitý vývar).

  2. Plátky potřeme olejem a necháme v chladničce odležet (od zakoupení dobře vyzrálého masa asi jeden den).

  3. Hodinu a půl před tepelnou úpravou přemístíme do pokojové teploty, aby bylo maso rovnoměrně rozležené.

  4. Troubu předehřejeme na 150°C a vložíme do ní talíře k podávání.

  5. Do misky nalijeme smetanu, přidáme čerstvě nastrouhaný křen, zlehka osolíme a dobře promícháme.

  6. Fazolky uvaříme v osolené vodě téměř doměkka a vhodíme do kastrolku, v němž jsme rozškvařili slaninu nakrájenou na kostičky. Udržujeme teplé.

  7. Rozehřejeme pánev (nejlépe železnou, litinovou) a vložíme plátky masa, které těsně předtím osolíme hrubě mletou mořskou solí. Opečeme z jedné strany 4 minuty, otočíme, snížíme teplotu a opékáme další 4 minuty.

  8. Opečené maso přendáme na nahřátý talíř a vložíme do trouby.

  9. Do výpeku v pánvi přidáme cca 100 ml horkého masového vývaru nebo vody a vzápětí vlijeme připravenou smetanu s křenem. Necháme provařit, dochutíme pepřem a necháme zredukovat na požadovanou hustotu.

  10. Odstavíme z plotýnky a do omáčky všleháme 1-2 lžíce studeného másla.

  11. Hovězí steaky (v tomto případě připravené medium, středně propečené), servírujeme na zelených fazolkách se slaninou a přeléváme křenovou omáčkou. Pro větší jedlíky podáváme s rozpečenou bagetkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!