Šťavnaté bramborové koblihy

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g moučných brambor
2 balíčky sušeného droždí
320 ml teplého mléka
120 ml slunečnicového oleje
100 g cukru
2 vejce
1 lžička soli
1 kg hladké mouky
150 g moučkového cukru
2-3 lžíce horké vody

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme, omyjeme, rozkrájíme na čtvrtky a vaříme asi 15 minut do měkka. Scedíme, 120 ml vody z brambor dáme stranou. Brambory vidličkou jemně rozmačkáme.

  2. Odměřenou vodu z brambor nalijeme do velké mísy a necháme zchladnout, pak v ní rozpustíme droždí. K droždí přimícháme brambory, teplé mléko, olej, cukr, vejce a sůl. Postupně přidáváme mouku, dokud nevznikne hladké těsto.

  3. Z těsta vytvarujeme bochánek. Mísu vymažeme olejem, těsto v ní několikrát obrátíme a necháme kynout asi 1 hodinu. Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, znovu ho přemícháme a ještě 30 minut necháme kynout.

  4. Po vykynutí na pomoučněném vále rozválíme těsto asi na půlcentimetrový plát, vykrajujeme kolečka a usmažíme na rozpáleném oleji po obou stranách. Na papírové utěrce necháme koblihy okapat.

  5. Z moučkového cukru a vody umícháme řídkou polevu, kterou koblihy potřeme. Po zaschnutí můžeme koblihy nazdobit čokoládou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!