Šťavnaté bramborové koblihy
Recepty, MoučníkySuroviny
- 500 g moučných brambor
- 2 balíčky sušeného droždí
- 320 ml teplého mléka
- 120 ml slunečnicového oleje
- 100 g cukru
- 2 vejce
- 1 lžička soli
- 1 kg hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 2-3 lžíce horké vody
Postup Šťavnaté bramborové koblihy
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme, omyjeme, rozkrájíme na čtvrtky a vaříme asi 15 minut do měkka. Scedíme, 120 ml vody z brambor dáme stranou. Brambory vidličkou jemně rozmačkáme.
Odměřenou vodu z brambor nalijeme do velké mísy a necháme zchladnout, pak v ní rozpustíme droždí. K droždí přimícháme brambory, teplé mléko, olej, cukr, vejce a sůl. Postupně přidáváme mouku, dokud nevznikne hladké těsto.
Z těsta vytvarujeme bochánek. Mísu vymažeme olejem, těsto v ní několikrát obrátíme a necháme kynout asi 1 hodinu. Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, znovu ho přemícháme a ještě 30 minut necháme kynout.
Po vykynutí na pomoučněném vále rozválíme těsto asi na půlcentimetrový plát, vykrajujeme kolečka a usmažíme na rozpáleném oleji po obou stranách. Na papírové utěrce necháme koblihy okapat.
Z moučkového cukru a vody umícháme řídkou polevu, kterou koblihy potřeme. Po zaschnutí můžeme koblihy nazdobit čokoládou.