Staveniště SIKU
Recepty, DortySuroviny
- Korpus:
- 6 vajec
- 180 g cukru krystal
- 180 g polohrubé mouky
- 1-2 lžíce kakaa
- Pařížský:
- 0,5 l smetany ke šlehání 33%
- 150 g cukr krupice
- 5 lžic kakaa - prosáté
- 200 g čokolády na vaření
- 250 g másla
- - krému jsme využili na dort asi 3/4, zbytkem promažeme pár dlouhých piškotů jen tak, na mls
Postup Staveniště SIKU
Postup přípravy receptu
-
Den předem si připravíme pařížský krém: Za stálého míchání svaříme smetanu, cukr a kakao. Po krátkém povaření směs odstavíme. Do horké zamícháme nalámanou čokoládu a pokrájené máslo. Necháme vychladnout, během chladnutí občas promícháme. V lednici necháme do druhého dne tzv. uzrát. (Před samotným ušleháním krému ho z lednice vytáhneme a krátce necháme v teple místnosti povolit.)
Korpus: celá vejce ušleháme s cukrem ho husté světlé pěny (nabydou a hmota zesvětlá), v závěru vešleháme i kakao.
Na mírnější otáčky vmícháme mouku a piškot vylijeme do vymazané a vysypané formy.
Upečeme při 180°C. Vpíchnutím špejle zkontrolujeme, zda je korpus upečený a dáme ho vychladit.
Hmotu na pařížský krém vyšleháme šlehačem. Vychladlý korpus prořízneme, na chvíli složíme zpět a vydlabeme pracoviště. Pak dort krémem naplníme a potřeme i svrchu a z boků. Dáme vychladit do doby, než budeme podávat. Hlína je z nadrobeného piškotu, kameny Milánská směs, autíčka kovová - věrné modely Siku.