Staročeská sardelová omáčka s kapary a hovězím masem

Recepty, Omáčky

Suroviny

750 g hovězího předního masa
1 mrkev
kousek celeru
1 kořen petržele
1 bobkový list
3 kuličky nového koření
5 kuliček pepře
sůl
Omáčka:
30 g másla
30 g mouky
4-5 sardelek nebo sardelová pasta
1 lžíce kaparů
hovězí vývar
petrželka

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci přivedem k varu cca 1,5 litru vody, vložíme maso, které můžeme svázat provázkem, aby podrželo tvar, přidáme koření, zeleninu a vaříme mírným varem doměkka. Maso vyndáme a udržujeme v teple.

  2. V rendlíku na omáčku rozehřejeme máslo, zasypeme moukou a uděláme světlou jíšku. Zalijeme ji zchladlým hovězím vývarem, prošleháme a necháme provařit cca 20 minut. Před koncem přidáme rozetřené sardelky nebo sardelovou pastu (množství podle chuti) a kapary. Dochutíme případně solí, ale sardelky i pasta jsou hodně slané, tak pravděpodobně nebude potřeba.

  3. Maso nakrájíme na plátky, rozdělíme na talíře, přidáme omáčku a jako přílohu vařené brambory. Doplníme jemně krájenou petrželkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!