Křampes - staročeská zelná polévka z Vrchoviny

Recepty, Polévky

Suroviny

800 g brambor
500 g kyselého zelí
50 g tuku (sádla)
1 větší cibule
1 dl smetany
sůl a kmín
Na krutony:
na kostky nakrájený chléb
sádlo na opečení

Postup přípravy receptu

  1. Brambory se solí a kmínem jsem uvařila jako první. Mezitím jsem vymačkala a pokrájela zelí (zelnou vodu nevylévat), oloupala a pokrájela nadrobno cibuli. Pokrájené zelí jsem vrátila do kastrolku s vymačkanou zelnou šťávou, a protože šťávy bylo málo, přilila jsem tam i vodu z uvařených brambor. Brambory jsem trošku našťouchala šťouchadlem, ale jen nahrubo. Než se zelí dovařilo, osmažila jsem i cibulku do zlatova.

  2. K bramborům jsem přidala povařené zelí i s tekutinou, osmaženou cibulku, přilila jsem ještě asi 1 dl vody a 2 lžíce plnotučného mléka. Polévku jsem nechala přejít varem, přisolila a už se mohlo jíst.

  3. Polévka se prý podávala s chlebem, já jsem na sádle opekla chlebové krutony a s nimi je to opravdová dobrota. Nevěřila jsem, že polévka bude tak chutná, připravila jsem si proto klobásu, že ji případně do polévky nakrájím. Klobása zůstala netknutá, polévka je moc dobrá i tak, jak je a já jsem si šla ještě přidat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!