Srnčí kýta se šípkovou omáčkou

Recepty, Pomalý hrnec

Suroviny

1,5 kg srnčí kýty
15 dkg uzeného špeku
1 litr vývaru ze srnčího ořezu a kostí
1 cibule
1 mrkev
1/4 celeru
2 lžíce šípkové marmelády
1/2 litru šipkového protlaku
sůl
pepř
nové koření
jalovec
vepřové sádlo
máslo
hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Srnčí kýtu vykostíme a následně maso osolíme, opepříme a prošpikujeme slaninou. Maso svážeme za pomoci režného provázku do válečku.

  2. Do pomalého hrnce (dále jen PH) dáme vývar, kořenovou zeleninu na velké kusy a všechno koření.

  3. Svázanou kýtu opečeme na pánvi na troše sádla ze všech stran, tak aby se maso zatáhlo. Kýtu vložíme do PH k vývaru a zelenině s kořením a necháme na program HIGH pomalit“ cca 4 hodiny do změknutí.

  4. V průběhu pomalení“ připravíme šípkovou omáčku.

  5. Jakmile je maso měkké, tak ho vyndáme z PH a udržujeme teplé. Z PH odebereme 1/2 litru srnčího vývaru a smícháme s šípkovou marmeládou a protlakem. Pokud je omáčka řídká, tak ji můžeme trochu zahustit hladkou moukou, kterou rozmícháme v troše studené vody a poté vlijeme do šípkové omáčky a necháme po promíchání provařit cca 10–15 minut.

  6. Dochutíme solí a pepřem. Na konec vmícháme oříšek másla. Podáváme s houskovým knedlíkem a zdobíme zavařenou jeřabinou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!