Španělské tapas

Recepty, Studená kuchyně

Suroviny

TAPENADE z černých nebo zelených oliv:
200 g černých oliv (zelených)
1 lžíce kapary
5 ks ančoviček
1 stroužek česneku
trochu citronové šťávy
citronová kůra
6 lístků bazalky
1-2 lžíce olivového oleje
mletý pepř (z mlýnku)
sůl (opatrně ančovičky jsou dostatečně slané)
JEDNOHUBKY
tvrdý sýr
Galia meloun (medový meloun)
italské prosciutto (španělská sušená šunka Jamón serrano)
Kuličky:
mleté maso
sůl
pepř
česnek
pažitka
Tomatová omáčka:
postup běžný na tomatovou-rajskou omáčku a pro pikantnost přidat:
ostrý kečup (nebo cayanský pepř)
posekané bylinky:
bazalka
rozmarýn
tymián
oregano

Postup přípravy receptu

  1. Postup TAPENADE:

  2. Všechny ingredience mimo soli a pepře dáme do misky a tyčovým mixerem rozmixujeme. Pak dochutíme pepřem a solí. Podáváme s bilým pečivem.

  3. Tapenade je také výborné třeba s pečenými bramborami nebo těstovinami, lze je udělat nejen z oliv, ale i z rajčat, lilku, cuket, konzervy tuňáka, lososa, když je dáme do sklenice s víkem v lednici vydrží 8-10 dní.

  4. Bagetky s rozmarýnem:

  5. Suroviny:

  6. 500 g hladké mouky

  7. 2 zarovnané lžičky soli

  8. 1 lžička cukru krupice

  9. 6 lžíce olivového nebo slunečnicového oleje

  10. 300 ml vlažné vody

  11. sáček sušeného droždí

  12. 1 lžička citronové šťávy

  13. posekaný rozmarýn

  14. můžete přidat také olivy nebo feferonky

  15. Postup:

  16. Do mísy dáme mouku smíchanou se solí, cukrem a sušeným droždím. Zalijeme vodou, olivovým olejem a citronovou šťávou. Vypracujeme těsto a uděláme kouli. Dno mísy potřeme lehce olejem, těsto dáme do mísy, povrch těsta potřeme též olejem, přikryjeme folií nebo utěrkou a necháme na teplém místě (v troubě na 50°C) vykynout cca 25 minut.

  17. Po vykynutí těsto opět propracujeme, rozdělíme na dva stejné díly a z každého vyválíme podlouhlé pláty-cca 40x25 cm, které posypeme rozmarýnem a pak svineme do baget nebo do kruhu.

  18. Bagety dáme na pečící papír na plech a na povrchu je nastřihneme několikrát nůžkami, přikryjeme utěrkou a necháme ještě cca 20-30 minut nakynout.

  19. Troubu předehřejeme na 200 °C, horkovzdušnou na 180°C

  20. Pečeme zhruba 20 - 30 minut. Doba pečení záleží na velikosti baget. Z těsta můžete také udělat 3 malé úzké jednohubkové bagetky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!