Špaldové borůvkové koláčky

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
asi 500 g špaldové hladké mouky + na vál
sůl
100 g sojové nebo kukuřičné hladké mouky
120 g cukru
3 žloutky
1 kostka droždí
asi 1/4 l vlahého mléka
citronová kůra z půlky citronu
100 g vlažného rozpuštěného másla
Náplň:
borůvky (i mražené)
cukr
Na potření:
rozšlehané vajíčko
Drobenka:
máslo
cukr
špaldová mouka

Postup přípravy receptu

  1. Mouku dáme do mísy, promícháme se solí a doprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Droždí malinko pocukrujeme a zalijeme troškou vlahého mléka, přikryjeme utěrkou a necháme asi 5 minut, než droždí vzejde. Pak přidáme ostatní suroviny a dobře propracujeme těsto. Necháme vykynout.

  2. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál. Rozdělíme na asi 20 stejně velkých dílků a tvoříme malé bochánky, které na plechu vytvarujeme na koláčky tak, že udělíme uprostřed důlek a zvětšíme, aby vznikl stejnoměrný okraj.

  3. Koláčky na plechu necháme ještě asi 10 minut kynout a pak potřeme rozšlehaným vajíčkem. Poklademe je borůvkami, smíchanými s cukrem a posypeme drobenkou.

  4. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. dozlatova.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!