Špaldové bagely

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

300 g špaldové bílé mouky
150 g špaldové celozrnné mouky
300 ml vlažné vody
1,5 lžičky sušeného droždí
1,5 lžičky ovocného cukru
1,5 lžičky soli
1 bílek na potření
různá semínka na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Obě špaldové mouky smícháme. Přidáme na jednu stranu droždí, na druhé sůl s cukrem. Promícháme a postupně vléváme vlažnou vodu.

  2. Vypracujeme vláčné nelepivé těsto, zakryjeme utěrkou nebo potravinářskou fólií a necháme minimálně 1 hodinu kynout (nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem). Poté těsto opět propracujeme a rozdělíme na požadovaný počet dílků (dělala jsem 8 kusů).

  3. Každý dílek vytvarujeme do kuličky, do prostřed uděláme prstem díru a točíme, dokud nemáme požadovaný tvar. Mezitím ve velkém hrnci přivedeme k varu vodu.

  4. Připravene bagely (podle velikosti hrnce, ale max.4 kusy) vhodíme do vroucí vody a vaříme cca 1 minutu, kdy po 30 vteřinách bagel otočíme.

  5. Poté je vyndáme, necháme okapat a přendáme na pečící papír. Potřeme rozšlehaným bílkem nebo mlékem a vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů (horkovzdušná trouba). Pečeme kolem 20 minut.

  6. Bagel je hotový, pokud po zaklepání na spodní část vydává dutý zvuk. Upečené bagely přendáme na mřížku a necháme vychladit.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!