Špagety se smaženým lilkem a rajčaty

Recepty, Těstoviny

Suroviny

500 g lilku (nakrájeného na tenké plátky)
2 lžíce hrubozrnné mořské soli
1 šálek (250 ml) olivového oleje na smažení
500 g špaget
1 šálek (125 g) čerstvě nastrouhaného parmazánu
Rajčatová omáčka:
1 kg zralých rajčat - oloupaných a nasekaných nahrubo
1 cibule (nakrájená na tenké plátky)
2 stroužky česneku nasekané najemno
lístky z 1 menšího svazku bazalky natrhané na kousky
2 lžíce extra panenského olivového oleje
1/4 lžičky cukru
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Lilek vložíme do cedníku a posypeme jej mořskou solí. Necháme jej tak asi 1 hodinu, aby pustil vodu.

  2. Rajčata, cibuli, česnek, bazalku, olej, cukr a sůl smícháme v kastrůlku. Na středním plameni vaříme pod pokličkou 15 minut. Sejmeme pokličku a na mírném plameni vaříme asi 40 minut, dokud omáčka nezhoustne. Poté směs rozmixujeme.

  3. Olej na smažení rozehřejeme v pánvi na vysokou teplotu. Z lilku oklepeme sůl a smažíme jej 5-7 minut dokřehka. Poté kousky osušíme papírovou utěrkou.

  4. Těstoviny vaříme ve vroucí osolené vodě ve větším hrnci, dokud nejsou al dente. Necháme okapat a přidáme je k omáčce. Dobře promícháme a rozdělíme na talíře. Každou porci ozdobíme lilkem a parmazánem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!