Sojanátky (sojové karbanátky) - vegan

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

1x balení sójového granulátu
2x stroužek česneku
1,5 litru zeleninového vývaru nebo vody
1-2x střední mrkev
1x cibule
1x rajčatový protlak
4x polévková lžíce mouky + trochu na obalení
4x polévková lžíce strouhanky
grilovací koření
koření na mletá masa nebo Adžika
sůl
olej

Postup přípravy receptu

  1. Dáme si vařit 1,5 litru vody nebo vývaru, do kterého dáme dva prolisované stroužky česneku a osolíme dle chuti.

  2. Když se voda vaří, nasypeme celý obsah pytlíku sójového granulátu do vody a vaříme cca 8-10 minut. Granulát po uvaření scedíme a až nám trochu vychladne, vymačkáme přebytečnou vodu.

  3. Nakrájíme si nadrobno cibuli a nastrouháme mrkev. Na pánvi si na oleji osmahneme cibulku s mrkví, přidáme rajčatový protlak, můžeme i koření a vše chvíli restujeme. Poté nasypeme do mísy, přidáme sójový granulát, mouku, strouhanku, sůl a promícháme.

  4. Případně přidáme koření podle chuti, a když je směs řídká, přisypeme ještě trochu mouky nebo strouhanky. Ze směsi nám musí jít tvarovat karbanátky nebo menší kuličky/placičky, které nejdříve obalíme v mouce a házíme pak rovnou na pánev na rozpálený olej. Opékáme dozlatova a dokřupava.

  5. Jako přílohu dávám bramborovou kaši nebo vařené brambory. Sojanátky jsou výborné i studené, jen s chlebem a hořčicí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!