Sobotní piškotové řezy

Recepty, Moučníky

Suroviny

5 vajec
6 lžic cukru krystalu
6 lžic polohrubé mouky
1-2 lžíce horké vody
špetka soli
Ořechová náplň:
300 g strouhaných vlašských ořechů
200 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
kůra z omytého citronu
50 ml rumu
100 ml převařeného mléka
Poleva:
čokoláda na vaření
kousek másla cca 50 g
1/2 lžičky oleje

Postup přípravy receptu

  1. Zapneme troubu na 170-180 ° C, rošt umístíme uprostřed. Do šlehací mísy rozklepneme vejce, přidáme špetku soli, cukr a šleháme na plný výkon asi 5 minut. Přidáme horkou vodu a šleháme do husté bílé pěny. Pak vmícháme lehce ručně metličkou mouku.

  2. Těsto vlijeme na pekáček 34x23 cm nebo dortové formy, vyložené pečícím papírem, rovnoměrně stěrkou rozprostřeme a pečeme dorůžova cca 10- 15 minut, podle trouby- zkusíme špejlí (upečené těsto se odchlípne od okrajů pekáče nebo formy). Vyndáme a necháme úplně vychladnout na mřížce.

  3. Na ořechy v misce nalijeme mléko, přimícháme cukr a rum a vymícháme vařečkou nebo stěrkou dohladka. Podle potřeby můžeme přidat rum (vyprchá a zůstane jen chuť). Náplň natřeme na piškot a polijeme polevou. Čokoládu s máslem a olejem (poleva nebude praskat) rozehřejeme v MVT na 300 W cca 3 min., nebo ve vodní lázni jak jsme zvyklí. Pokud chceme udělat dort, můžeme ještě polevu ozdobit ušlehanou šlehačkou, ovocem apod.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!