Sněhové šišky s karamelem

Recepty, Cukroví

Suroviny

3 bílky
3 lžíce vody
3 lžíce cukr krystal
200 g mandlí (nebo lískových ořechů pokrájených na plátky)

Postup přípravy receptu

  1. Do bílků přidáme špetku soli nebo pár kapek citronové šťávy a ušleháme hustý sníh.

  2. Cukr rozehřejeme v kastrolku se silným dnem na karamel. Když zežloutne tak na něj nalejeme 3 lžíce teplé vody (pozor prská) a necháme rozvařit. Pak horký rozvařený karamel pomalým pramínkem lejeme do sněhu a tak minutu ješte šleháme.

  3. Necháme asi 10 minut chladnout a pak nabíráme lžičkou kousky sněhu a obalujeme v mandlích nebo oříšcích (nejlépe opražených). Pomocí nože nebo dvou nožů tvarujeme asi 3-5 cm dlouhé šištičky a dáváme na plech vyložený pečícím papírem. Můžeme tvořit jen hrudky - je to jednodušší.

  4. Pak vložíme do trouby vyhřáté na 50°C, pečeme - spíše sušíme asi 10 minut, pak zvýšíme na 100°C a sušíme, až jdou odlepit od papíru.

  5. Ideálně necháme ve vyhřáté vypnuté troubě přes noc.

  6. Uchováváme v suchu, můžeme i v teple. V žádném případě ne např. na balkoně, mohly by se rozmočit.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!