Snadný a lahodný cheescake s borůvkami podle Lízy

Recepty, Moučníky

Suroviny

podklad:
200 g máslových sušenek
40 g másla
náplň:
2 vaničky neochucené Lučiny (dohromady 250 g)
3 vejce
120 g moučkového cukru
několik kapek citrónové šťávy
poleva:
2 kelímky zakysané smetany
2 vanilkové cukry
přeliv:
350 g borůvek (i mražených)
100 ml vody
cukr podle chuti
citrónová šťáva
lžička solamylu

Postup přípravy receptu

  1. Sušenky jemně rozdrtíme v robotu, nebo v mikrotenovém sáčku pomocí válečku na nudle nebo ploché strany paličky na maso. Sušenkové drobky smísíme s máslem - roztopeným na plotýnce, nebo jen povoleným při pokojové teplotě. Směs rovnoměrně natlačíme do dortové formy, jejíž dno jsme vyložili pečícím papírem.

  2. Dáme na chvíli do ledničky zatuhnout.

  3. Dále ušleháme vejce s cukrem do bělavé pěny, přimícháme lučinu, několik kapek citrónové šťávy a špetku soli. Směs navrstvíme na sušenkový základ a vložíme do trouby, předehřáté na 190°C. Pečeme 25 minut a vyjmeme. Teplotu v troubě zvýšíme na 210°C.

  4. Mezitím smícháme zakysané smetany s vanilkovým cukrem a po vyjmutí koláče z trouby je rovnoměrně natřeme na povrch. Vrátíme do trouby na 5 minut.

  5. Necháme vychladnout a uložíme na několik hodin do ledničky - nejlépe přes noc.

  6. Borůvky vložíme do kastrůlku, zahřeme s troškou vody, přisypeme cukr a necháme probublat. V hrníčku si rozpustíme lžičku solamylu v malém množství vody, rozkvedláme a nalijeme k vroucím borůvkám. Povaříme do hustoty omáčky. Ztuhlý studený koláč krájíme na řezy a přeléváme horkými borůvkami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!