Smetanové těstoviny zapečené s bazalkovým špenátem

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

250 g těstovin
1 mražený špenát
200 ml smetany 30%
trocha sýrů podle chuti (Čedar, Gouda,... + parmezán na posypání) - není nutné, ale je dobré
1 veliký stroužek česneku
1 lžíce másla
čerstvá bazalka (zhruba menší trs, pro ty co nemají absolutně odhad bych řekla tak 10 - 15 větších lístků)
olej
sojová omáčka
curry
majoránka
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Těstoviny uvaříme v osolené vodě al dente (klidně i malinko méně).

  2. Rozmrazíme špenát na pánvičce s trochou másla, přidáme prolisovaný česnek, špetku curry (fakt málo, ve skutečnosti tam nutné není, je jen pro jemné ozvláštnění chuti), špetku až dvě majoránky, bazalku (je důležité, aby to nebyla ta sušená z pytlíku, ale urvaná z živé rostlinky, hodně to udělá) a nakonec dosolíme podle chuti.

  3. Do zapékací mísy přesypeme těstoviny, postříkáme pár kapkami sojovky (jen ne, prosím, té od Vitany) a oleje a promícháme.

  4. Na těstoviny nalijeme špenát, zase promícháme, aby se těstoviny obalily ve špenátu a přelijeme smetanou.

  5. Nakonec posypeme zvoleným sýrem a dáme zhruba na půl hodiny zapéct do předehřáté trouby na 175° (ke konci můžeme přidat třeba na 5 - 10 min na 250°C, záleží na druhu použitých těstovin - např. u špaget a jiných tenkých se to moc nehodí, jinak se spálí).

  6. Podáváme posypané nastrouhaným parmazánem, můžeme dozdobit lístky bazalky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!