Smetanové žampiony s medvědím česnekem

Recepty, Houby

Suroviny

400 g čerstvých žampionů
80 g uzeného špeku
2 středně velké cibule
1 plnější lžíce hladké mouky
cca 100 ml vývaru
250 ml smetany ke šlehání nebo zakysané
50 - 60 g medvědího česneku
sůl
pepř mletý - není nutný

Postup přípravy receptu

  1. Drobně pokrájenou cibuli osmažíme dosklovata na jemně pokrájeném špeku. Přihodíme na klínky pokrájené očištěné žampiony a smažíme do povadnutí. Žampiony zaprášíme moukou, ještě vše krátce osmažíme, přilijeme trošku vývaru a dusíme cca 10 - 15 minut. Pokud chceme žampiony v jemně smetanové omáčce, přilijeme smetanu ke šlehání, osolíme dle chuti, případně opepříme a krátce provaříme. Ke konci vaření vmícháme najemno pokrájený medvědí česnek a podáváme. Pokud chceme žampiony s chutí výraznější omáčkou, po podušení žampionů hrnec odstavíme, přidáme jemně pokrájený medvědí česnek, zakysanou smetanu pokojové teploty, vše dobře promícháme a dle chuti osolíme (opepříme).

  2. Podáváme s vařeným bramborem, rýží, opečenými tousty...


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!