Smetanové dýňové řezy

Recepty, Moučníky

Suroviny

Spodní vrstva:
130 g (1 balení) BeBe sušenek
80 g rozpuštěného másla
Náplň:
900 g žervé
310 g třtinového cukru
225 g dýňového pyré
4 vejce
2 lžičky dýňového koření
Koření:
nejprve jsem umlela:
2 lžičky nového koření
2 lžičky hřebíčku
----------------------------
3 lžíce mleté skořice
2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
2 lžičky mletého zázvoru
Směs koření jsem promíchala, uložila do sklenice a zavíčkovala.

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve začněte spodní vrstvou, na kterou je potřeba jedno balení BeBe sušenek, které si nadrťte. K sušenkám přidejte rozpuštěné máslo a vše promíchejte. Nadrcené sušenky natlačte prsty nebo pomocí lžíce na plech vyložený pečicím papírem i po stranách. Plech poté vložte do lednice.

  2. Zatím připravte náplň. Žervé dejte do mísy od robota a na nejnižší otáčky začněte šlehat. Přisypte třtinový cukr a vše důkladně smíchejte. Dále přidávejte jedno vejce po druhém. Vše důkladně vymíchejte. V případě potřeby použijte stěrku a stáhněte náplň ze stěn mísy, aby se vše promíchalo rovnoměrně.

  3. Těsto rozdělte na dvě poloviny. Odebranou část dejte stranou a do zbylého těsta přidejte dýňové koření, dýňové pyré a míchejte, dokud nebude těsto hladké. Jak dýňové koření a pyré připravit, najdete na mém kanále. Odkaz v poznámce.

  4. Smetanové těsto nalijte a rozetřete na sušenkový korpus. Dýňové těsto opatrně rozetřete na smetanovou vrstvu.

  5. Plech vložte do trouby předehřáté na 150°C a pečte 1 hodinu. Poté troubu vypněte, ale řezy v ní nechte pomalu chladnout s pootevřenými dvířky další hodinu. Poté vložte řezy do lednice minimálně na 3 hodiny. Po vychlazení je možné řezy krájet.

  6. Řezy jsou na malý plech, můj má 24x18 cm.

  7. Do řezů jsem dala téměř kilo žervé, takže jsou opravdu krásně smetanové. Dozdobit řezy můžete šlehačkou, kterou lehce posypete buď dýňovým kořením nebo skořicí. Koření, které přidávám do dýňové vrstvy je opravdu výrazné a lehce pálí na jazyku. I zde je samozřejmě možnost na koření ubrat a přidat jen 1 lžičku.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!