Smažené uzlíky sypané skořicovým cukrem
Recepty, MoučníkySuroviny
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 1 kostka droždí (42 g)
- 100 g pískového cukru
- 2 žloutky
- 60 g másla
- špetka soli
- olej na smažení
- skořicový cukr na posypání
Postup Smažené uzlíky sypané skořicovým cukrem
Postup přípravy receptu
-
Ve vlažném mléce rozmícháme droždí, přidáme lžičku cukru, poprášíme moukou a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
Mouku smícháme ve větší míse s cukrem, rozpuštěným máslem a rozšlehanými žloutky. Přidáme vzešlý kvásek a důkladně zpracujeme hladké těsto, které se nelepí. Přikrýt utěrkou a nechat na teplém místě asi 1 hod. vykynout.
Vál poprášíme moukou, těsto rozdělíme na několik dílů, ze kterých vyválíme válečky silné asi jako prst. Z nich nakrájíme jednotlivé dílky, které by měly měřit asi 15 cm. Každý váleček zavážeme jako uzel a necháme na vále ještě asi 15 minut kynout.
Potom v hlubší pánvi rozpálíme větší vrstvu oleje a uzlíky zvolna smažíme po obou stranách. Vyjmeme je a necháme na papírové utěrce okapat, posypeme skořicovým cukrem. Ještě horké podáváme s dobrým čajem nebo bílou kávou.