Smažené uzlíky sypané skořicovým cukrem

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g polohrubé mouky
250 ml mléka
1 kostka droždí (42 g)
100 g pískového cukru
2 žloutky
60 g másla
špetka soli
olej na smažení
skořicový cukr na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Ve vlažném mléce rozmícháme droždí, přidáme lžičku cukru, poprášíme moukou a necháme na teplém místě vzejít kvásek.

  2. Mouku smícháme ve větší míse s cukrem, rozpuštěným máslem a rozšlehanými žloutky. Přidáme vzešlý kvásek a důkladně zpracujeme hladké těsto, které se nelepí. Přikrýt utěrkou a nechat na teplém místě asi 1 hod. vykynout.

  3. Vál poprášíme moukou, těsto rozdělíme na několik dílů, ze kterých vyválíme válečky silné asi jako prst. Z nich nakrájíme jednotlivé dílky, které by měly měřit asi 15 cm. Každý váleček zavážeme jako uzel a necháme na vále ještě asi 15 minut kynout.

  4. Potom v hlubší pánvi rozpálíme větší vrstvu oleje a uzlíky zvolna smažíme po obou stranách. Vyjmeme je a necháme na papírové utěrce okapat, posypeme skořicovým cukrem. Ještě horké podáváme s dobrým čajem nebo bílou kávou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!