ŠmakounBurger

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

200 g mleté hovězí maso
100 g Šmakoun přírodní nebo Mexico (pro pikantnější chuť nebo 150 g hovězí + 150 g Šmakoun + 1 lžíce oleje)
4 hamburgerové housky
4 lžíce kečupu
4 lžičky hořčice
nakládané okurky
jemně posekaná cibule

Postup přípravy receptu

  1. Maso hraje v hamburgeru nejdůležitější roli. Každý kuchař vám doporučí jiný kousek masa. Říká se, že čím tučnější maso, tím chutnější a šťavnatější burger. Dle mého názoru z hamburgeru nemusí kapat tuk, aby byl chutný. Na hamburgery se mi nejvíce osvědčilo hovězí přední. Koupila jsem si krásný kus masa přímo z farmy a doma sama umlela. Můžete se divit, proč maso nahrazovat Šmakounem, ale já vám hned řeknu jednoduchý důvod. Ušetříme kalorie i tuky, ale nebude to na úkor bílkovin. Zároveň menší poměr masa ulehčí trávení. Mám vyzkoušené dva poměry, které skvěle fungují. Záleží jen na vás, který si vyberete. Postup je u obou stejný.

  2. Maso tedy rozemeleme (pokud nekupujete už mleté) a spolu s ním rozemeleme i Šmakouna. Můžete ho i nastrouhat nebo rozdrobit, ale když už špiníte mlýnek, tak je to zbytečné.

  3. Osolíme, opepříme a důkladně promícháme.

  4. Z masové hmoty vytvarujeme 4 burgery. Můžete pomocí kulatého tvořítka, aby byly krásně pravidelné a uhlazené, ale já mám raději rustikální ruční práci.

  5. Rozpálíme si pánev a burgery opečeme zhruba 3-4min z každé strany.

  6. Jakmile jsou hotové, ihned zabalíme do alobalu. Burger si tak zachová více šťavnatosti.

  7. Zatímco odpočívají, opečeme si bulky. Stačí jen krátce, lehce dozlatova.

  8. Nyní už jen stačí celý šmakounburger poskládat a máme hotovo.

  9. Spodní díl bulky tedy potřeme hořčicí, položíme burger, pomažeme kečupem, poklademe okurky, zasypeme cibulkou a přiklopíme. Dobrou chuť.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!