Slepička nebo kohout z kynutého těsta

Recepty, Zdobení

Suroviny

400 g hladké mouky
1,5 lžičky soli
20 g rozpuštěného vlahého sádla
250 g vlažné vody
1/2 lžičky cukru
15 g čerstvého droždí a na potření povrchu
1 vejce
mák
sezamové semínka
lněné semínka
dýňové semínko

Postup přípravy receptu

  1. Kynuté těsto si připravíme buď v domácí pekárně - dolů voda a sádlo, pak mouka smíchaná se solí a nahoru cukr a rozdrobené droždí. Program Těsto. Nebo zaděláme klasicky, mouku smícháme se solí, přidáme vlahý rozpuštěný tuk, kvásek, zbytek vody a vypracujeme těsto. Kvásek si připravíme tak, že odebereme trochu z už odvážené vlažné vody, přidáme lžíci mouky, cukr, droždí, zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít.

  2. Těsto necháme vykynout, vyklopíme na vál, propracujeme a rozdělíme na díly.

  3. Nejprve oddělíme kousek těsta na zobák a hřebínek a pak zbytek rozdělíme na 5 dílů, dva z nich budou trošku větší.

  4. Z dílů na tělíčko vypracujeme bochánky a z těch pak uděláme zhruba 50 cm dlouhé hady - nevím jak to lépe nazvat.

  5. Na pečící plech si dáme teflonovou fólii nebo papír na pečení a z rozválených dílků tvoříme a kompletujeme opeřence. Bude přes celý plech a snažíme se udělat tělo co jak nejdelší.

  6. Pak upravíme hlavu, přidáme zobák, hřebínek - spoje na hlavě navlhčíme velmi mírně vodou a necháme kynout. Pak potřeme rozkvedlaným vajíčkem, uděláme oko a dozdobíme semínky dle vlastní fantazie. V původním receptu bylo jiné těsto a mělo se jednat o kohouta, ale to bych musela udělat delší krk. Prostě podařila se mi slepička a i ta by měla mít delší tenký krk:-)) Dělala jsem dnes už po druhé, prvním výtvorem se chlubit nemůžu:-)) a i teď mám zase nedostatky. Ale někdo bude určitě šikovnější a využije např. pro děti nebo na Velikonoce. Půjdou udělat určitě i menší.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!