Slepička nebo kohout z kynutého těsta
Recepty, ZdobeníSuroviny
- 400 g hladké mouky
- 1,5 lžičky soli
- 20 g rozpuštěného vlahého sádla
- 250 g vlažné vody
- 1/2 lžičky cukru
- 15 g čerstvého droždí a na potření povrchu
- 1 vejce
- mák
- sezamové semínka
- lněné semínka
- dýňové semínko
Postup Slepička nebo kohout z kynutého těsta
Postup přípravy receptu
-
Kynuté těsto si připravíme buď v domácí pekárně - dolů voda a sádlo, pak mouka smíchaná se solí a nahoru cukr a rozdrobené droždí. Program Těsto. Nebo zaděláme klasicky, mouku smícháme se solí, přidáme vlahý rozpuštěný tuk, kvásek, zbytek vody a vypracujeme těsto. Kvásek si připravíme tak, že odebereme trochu z už odvážené vlažné vody, přidáme lžíci mouky, cukr, droždí, zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít.
Těsto necháme vykynout, vyklopíme na vál, propracujeme a rozdělíme na díly.
Nejprve oddělíme kousek těsta na zobák a hřebínek a pak zbytek rozdělíme na 5 dílů, dva z nich budou trošku větší.
Z dílů na tělíčko vypracujeme bochánky a z těch pak uděláme zhruba 50 cm dlouhé hady - nevím jak to lépe nazvat.
Na pečící plech si dáme teflonovou fólii nebo papír na pečení a z rozválených dílků tvoříme a kompletujeme opeřence. Bude přes celý plech a snažíme se udělat tělo co jak nejdelší.
Pak upravíme hlavu, přidáme zobák, hřebínek - spoje na hlavě navlhčíme velmi mírně vodou a necháme kynout. Pak potřeme rozkvedlaným vajíčkem, uděláme oko a dozdobíme semínky dle vlastní fantazie. V původním receptu bylo jiné těsto a mělo se jednat o kohouta, ale to bych musela udělat delší krk. Prostě podařila se mi slepička a i ta by měla mít delší tenký krk:-)) Dělala jsem dnes už po druhé, prvním výtvorem se chlubit nemůžu:-)) a i teď mám zase nedostatky. Ale někdo bude určitě šikovnější a využije např. pro děti nebo na Velikonoce. Půjdou udělat určitě i menší.