Slávky s rajčatovou omáčkou

Recepty, Mořské plody

Suroviny

1 kg slávek
olivový olej
1 červená cibule
česnek
1 plechovka krájených rajčat
300 ml rajčatová omáčky
100 ml bílého vína
sůl
pepř
citronová šťáva
tymián
cukr

Postup přípravy receptu

  1. Čerstvé slávky důkladně omyjeme. To, že jsou slávky čerstvé, poznáme tak, že se při manipulaci zavřou. Pokud se slávka nezavře, je nutné ji vyhodit. Omyté slávky dáme do většího hrne, přilijeme vodu a rychle přivedeme k varu. Slávky se během vaření otevřou, pokud se nějaká slávka neotevře, je nutné ji vyhodit. Po cca 5 minutách by měly být všechny slávky otevřené, nyní je scedíme. Vodu si ponecháme.

  2. Do hrnce nebo do hluboké pánve nalijeme olivový olej, přidáme červenou cibuli nakrájenou na jemno a opékáme. Po několika minutách, když cibule zesklovatí, přidáme česnek a krátce opečeme. K cibuli a česneku přilijeme bílé víno a povaříme asi 5 minut.

  3. Když se víno zredukuje, přidáme rajčata. Ideálně plechovku rajčat pokrájených na malé kousky + cca 300 ml rajčatového pyré. Do omáčky přidáme sůl, pepř, citronovou šťávu a tymián. V tuto chvíli přidáme do omáčky vodu, ve které jsme uvařili slávky - množství dle toho, jak hustou chceme omáčku. vše ještě krátce povaříme. Dle chuti můžeme ještě přidat sušený česnek, případně i cukr, pokud je omáčka příliš kyselá.

  4. Do hotové omáčky přidáme uvařené slávky. Podáváme s čerstvým pečivem (a bílým vínem:)).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!