Slaný květákový koláč (květáková nádivka)

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

1 menší květák (nebo brokolice), cca 500 gramů
3 starší rohlíky
cca 150 ml mléka
2 vejce
100 g vysočiny nebo slaniny, šunky...
100 g nivy
sůl
pepř mletý
2 stroužky česneku

Postup přípravy receptu

  1. Starší rohlíky pokrájíme na kostičky, dáme do mísy a zvlhčíme mlékem, ve kterém jsme rozšlehali žloutky. Necháme je nasáknout. Květák krátce předvaříme v osolené vodě a následně scedíme, necháme částečně zchladnout a pokrájíme na menší kusy.

  2. K rohlíkům přidáme pokrájený květák, nastrouhaný česnek, drobně pokrájenou uzeninu, hrubě nastrouhanou nebo rozdrobenou nivu, opepříme a osolíme dle slanosti sýru a uzeniny. Kdo rád bylinky, může přidat petrželku, libeček...

  3. Vše promícháme a nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků. Směs nandáme do máslem vymazané a strouhankou vysypané koláčové nebo dortové formy cca 25 cm (můžeme vyložit jen pečícím papírem) a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na cca 30 minut, dozlatova.

  4. Chutná skvěle jak teplý, například se zeleninovým salátem, coby hlavní chod, nebo i za studena, jako studené pohoštění.

  5. Pokud jsme se rozhodli recept použít jako nádivku, například do kuřete, postačí nám ani ne z poloviční dávky uvedených ingrediencí, ale doporučuji udělat z celé dávky a zbytek upéct mimo pekáček s kuřetem, například v kastrolku, protože poptávka po nádivce ke kuřeti bude velká:-).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!