Slaný koláč s kuřecím masem

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Na těsto:
100 g hladké mouky
100 g grahamové mouky (možno zaměnit za celozrnnou pšeničnou)
1 lžička oleje
1/2 lžičky soli
130 g (ml) vlažné vody dle potřeby
8 g čerstvého droždí
1/3 lžičky cukru
Na masovou směs:
150 g kuřecího masa (měla jsem prsní řízky)
1 lžička oleje
40 g cibule
80 g čerstvé papriky
80 g drcených pasírovaných rajčat
10 g česneku
feferonky dle chuti
sůl
čerstvě hrubě mletý pepř
oregáno
70 g tvrdého sýra do 30%

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme kvásek. Z už odvážených surovin odebereme trochu vlažné vody, lžíci hladké mouky, přidáme cukr a rozdrobíme droždí. Vše smícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít. Obě dvě mouky smícháme se solí, přidáme kvásek, olej, zbytek vody a zaděláme vláčné těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.

  2. Kuřecí maso si nakrájíme na velmi drobné kousky, osolíme, opepříme a zprudka orestujeme na lžičce oleje, přidáme drobně nakrájenou cibuli a po chvíli vše ostatní - drcená rajčata, na kousky nakrájenou papriku, nasekaný česnek a feferonky, přidáme zhruba 1 dl vody a vše za občasného promíchání podusíme. Ke konci dochutíme oregánem a vodu si necháme zredukovat - odpařit na minimum. Masovou směs necháme zchladnout. Může být vlažná.

  3. Těsto znovu propracujeme, na vále zpracujeme do koule a rozválíme na tenkou kulatou placku. Těsto se dá dobře rozválet přímo na teflonové fólii nebo papíře na pečení a přenést na plech. Na plechu přikryjeme utěrkou a necháme asi tak 10 -15 minut v teple kynout. Pak poklademe masovou směsí, posypeme strouhaným sýrem, okraje těsta přehneme nahoru a ještě chvíli necháme kynout. Pak vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Zhruba 25 minut, záleží na teplotě trouby. Podáváme teplé.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!