Škvarkové pochutnání

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

1/2 kg hladké mouky
2 lžičky cukru
1 droždí
2 dl mléka
1 vejce
1 lžíce vrchem sádla
sůl
30 dkg mletých škvarků + 5 dkg sádla
vejce na potření
kmín, lněné semínko, slunečnicové, sezam na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Z teplého mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku se solí, vejce a sádlo, přilijeme kvásek a dobře zaděláme. Podle potřeby můžeme přidat mouku nebo mléko. Dáme kynout na teplé místo.

  2. Mleté škvarky smícháme se sádlem, event. přisolíme. Z těsta rozválíme velkou čtvercovou tenčí placku. Celou ji pomažeme změklou škvarkovou hmotou až do krajů. Rohy čtverce ohneme do středu placky a opět rozválíme. Ještě jednou zopakujeme. Znovu rozválíme na čtverec, pravý okraj ohneme vlevo tak, aby zbyla 1/3 levého těsta, tu pak přehneme vpravo, takže máme tři vrstvy na sobě. Opět rozválíme. Nyní máme obdélník. Naposledy skládáme na třetiny horní a dolní konec a rozválíme.

  3. Ostrým nožem rozkrájíme na čtverce, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem nebo jinými semínky. Přendáme na pečící papír na plechu a necháme ještě chvíli kynout. Pečeme na 180°C do zlatova. Pozor na to, aby byly čtverce dobře propečené. Pečeme každopádně minimálně 30 min i více.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!