Škvarkové placky podle Haliny Pawlowské

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

600 g hladké mouky
300 g mletých škvarků
2 lžíce ztuhlého vepřového sádla
2 žloutky
400 g zakysané smetany
½ kostky droždí (21 g)
2 lžíce mléka
1 lžička cukru
2 lžičky soli
1 vejce na potření placek

Postup přípravy receptu

  1. Z droždí, mléka, cukru a lžičky mouky necháme vzejít kvásek.

  2. Sádlo i škvarky zahřejeme. Ze všech surovin, včetně kvásku, vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Po vykynutí znovu promícháme a dáme dokynout.

  3. Z těsta vyválíme placku silnou max 0,5-1 cm. Vykrájíme placky (8-10 cm), potřeme našlehaným vejcem, necháme 20 minut kynout a dáme na plechu do vyhřáté trouby (170°C).

  4. Pečeme do růžova (asi 25 min). Výborné jsou teplé i studené, nejlépe s bílou kávou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!