Skopové maso a Ia Dárius

Recepty, Jiné maso

Suroviny

1,5 kg skopového (jeleního, kančího, hovězího, kuřecího, krůtího, králičího, slepice....prostě jakékoliv maso)
3 tobolky kardamomu
1 zeleninový masox
1 paprička zelená kozí nožka
1/2 kávové lžičky Dáta masala
1/2 lžíčky Tandory masala nebo Tika masala
2 lžíce másla
5 kuliček zeleného pepře
1 stroužek česneku
1/2 cibule
snítka pažitky, zelené petržele a celeru
1 malý citron
1 klacík skořice
1/2 lžíčky soli
1 mrkvičku a kořenovou petržel
3 sáčky předvařené rýže
voda

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si kastrol na pečení. Maso omyjeme a opečeme v kuse na másle, aby se zatáhlo, přidáme sypké koření a vše krátce dohromady opražíme a ihned zalijeme vodou tak, aby bylo maso ponořené. Do sáčku přidáme drobné koření a skořici a zavážeme režnou nití. Přidáme i zelené větvičky a taky je ovážeme, abychom je lépe mohli vyndat. Do vývaru položíme všechnu kořenovou zeleninu, masox, cibuli, stroužek česneku a dobře omytý celý citron (můžeme dát polovinu rozkrojeného, který nám zbyl z ledničky). Přiklopíme a pomalým varem udusíme maso do měkka. Koření ze sáčku a citron vyndáme v polovině varu.. Papričku ponecháme jen pokud máme rádi ostrá jídla. Pro děti je lépe ji nechat povařit jen chvíli.

  2. Jakmile maso změkne (to musíme určit sami dle druhu a stáří masa, pokud můžeme), dusíme pomalým delším varem... jakmile je udušené, vyndáme je na misku a nakrájíme na porce. Z vývaru vyjmeme sáček s kořením a svázanou zeleninu. Tekutinu odměříme a použijeme ji na uvaření rýže. Pokud máme vývaru málo, přidáme trochu vařící vody. Rýži vysypeme ze sáčku, propereme ji pod tekoucí vodou v sítku a dáme zpět do vývaru. Po chvíli lehce promícháme. Jakmile rýže nabobtná, položíme navrch maso, aby se prohřálo i nakrájenou kořenovou zeleninu a vše pod pokličkou dodusíme.

  3. Podáváme na větších miskách a pokud je směs rýže pálivější, což si každý musí odzkoušet, nic se neděje, použijeme na stažení pálivosti zakysanou smetanu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!