Šípková marmeláda

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

šípky
cukr

Postup přípravy receptu

  1. Celé šípky si přineseme domů a opláchneme. Poté je připravíme na tepelné zpracování. Jsou zde dvě cesty, jedna relativně časově nenáročná (a jí se týká úvodní časový údaj) a druhá, která je na dlouhé večery.

  2. Druhá, náročnější, metoda předpokládá, že každý šípek zbavíme stopky, bubáka a odstraníme z něj špičkou nože či obrácenou stranou malé lžičky všechny pecičky. Je možné případně rozpůlené hodit do studené vody, promíchat a poté je vydloubávat. Tady počítejme s půl minutou až minutou na jeden šípek. Dále už stačí jen spočítat množství šípků, vydělit počtem členů rodiny a víme kolik nám to zabere.

  3. První, rychlejší, metoda předpokládá jen odříznutí bubáka, stopky a případné rozpůlení šípku. To trvá na kus tak do deseti vteřin. Má to ale své háčky, o čem bude dále.

  4. Ať plody připravíme na marmeládu prvním nebo druhým způsobem, v dalším kroku je hodíme do hrnce, zalijeme vodou tak, aby je přikrývala a vaříme patnáct až třicet minut. Měly by nám aspoň trochu změknout, to určí dobu vaření. Nepřeháníme to ale, příliš dlouhá doba varu znamená méně cenných látek z ovoce ve vaší šípkové marmeládě.

  5. Změklé ovoce nahrubo (nesmí to být totální kaše, jen jakoby rozsekané ovoce) rozmixujeme i s vodou (nejpohodlnější je nějaký ponorný mixér) a nebo i s vodou je umeleme. Vzniklou hmotu propasírujeme co nejpečlivěji. Pokud jsme vybrali časově náročnější metodu čištění ovoce, po pořádném propasírování by nám měly zůstat jen slupičky a základ šípkové marmelády. Pokud jsme nechali v plodech i semínka, tak nám zůstane směs slupek, semínek promíchaná s trochou dužiny. Tu zalijeme malým množstvím vody - jen tak aby se kaše dala rozmíchat a necháme jen přejít varem. Znovu vše propasírujeme. A ještě jednou var a pasírování zopakujeme. A základ na zavařování je také hotov.

  6. Nyní nasypeme cukr. Množství není uvedeno, protože záleží od vaší chuti. Stačí poměr přibližně 1:4 (čtvrtina objemu cukru na objem šípků). Uvedeme do varu, stále mícháme a necháme cukr rozpustit. Ochutnáme a případně podle gusta ještě dosladíme (za stálého míchání). Odstavíme od ohně a uděláme test, jestli dobře tuhne. Kápneme lžičku šípkové marmelády na studený talíř a vložíme ji na chvíli do lednice, jestli nám poté neteče jako polévka, ale buď stojí nebo se přesouvá jako med, tak je vše v pořádku. Pokud teče, za stálého míchání vyvaříme ještě trochu tekutiny.

  7. No a nyní již jen horkou marmeládu nalijeme do sterilně čistých sklenic (stejně čistá musí být i víčka), které naskládáme do hrnce vyloženého nějakou utěrkou. Zalijeme téměř po víčko vodou a necháme na menším ohni zavařovat přibližně patnáct minut. Po uplynutí této doby sklenice vyndáme, otočíme víčkem vzhůru a necháme vychladnout. Dobrou chuť a hodně zdraví.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!