Omáčky Š - ještě 5x šípková

Recepty, Omáčky

Suroviny

Šípková omáčka podle Rettigové:
2-3 dkg sušených šípků nebo 4-5 dkg šípkové marmelády
3 lžíce vinného octa
3 dl slabší polívky
4 lžíce červeného vína
citrónová kůra i šťáva
koření (2 hřebíčky, kousek skořice, 6 celých pepřů, 4 nová koření)
sůl
na jíšku 2 dkg másla a 3 dkg mouky
Šípková omáčka gratte cul - jednoduchá:
bílé víno
hřebíček
1 lžička cukru
rajčatový a šípkový protlak
citr. šťáva
sůl a pepř
smetana ke šlehání
Šípková omáčka gratte cul - sofistikovanější:
1 cibule
1 petržel kořenová
2 mrkve a ½ celeru
50- 70 g másla
4 polévkové lžíce šípkových povidel
cca 2 l zvěřinového vývaru
1 polévková lžíce kuliček černého pepře
1 polévková lžíce nového koření
8 bobkových listů
perník na strouhání podle chuti
2 – 3 lžíce třtinového cukru (podle chuti)
hladká mouka dle potřeby
Šípková omáčka- nejoblíbenější jídlo spisovatele Bohumila Hrabala:
40 g másla
30 g hladké mouky
2 dl vývaru
1 dl bílého vína
4 lžičky šípkové marmelády
sůl, cukr, citronová šťáva
Kanec se šípkovou omáčkou – recept ze slavného filmu Slavnosti sněžnek“:
800 g kančí krkovice
2 mrkve a 1 celer
2 cibule
0,5 l červeného vína
250 g šípkového pyré
4 bobkové listy
10 kuliček jalovce
10 kuliček černého pepře
5 kuliček nového koření, snítka tymiánu
200 g másla a hladká mouka
pepř, sůl
1,5 l kuřecího demi-glace

Postup přípravy receptu

  1. Šípková omáčka podle Rettigové: Do kamenného nebo porcelánového hrnce dáme asi 2 dkg suš. šípků, neb 4-5 dkg šípkové marmelády, 3 lžíce vinného octa, 3 dl slabší polévky z kostí a zeleniny, 4 lžíce červeného stolního vína, 2 hřebíčky, kousek skořice, 6 celých pepřů, 4 nová koření, kousek citr. kůry a šťávu z celého citrónu. Vaříme pod pokličkou 1-3 hodiny, až se šípky rozvařují. Omáčku zahustíme zlatavou jíškou z másla a mouky, necháme ještě asi 20 minut na okraji plotny zvolna provařiti, zhoustnouti. Pak ji procedíme, dle potřeby dosolíme, dáme do omáčníku a hodně horkou neseme na stůl. Omáčka musí býti chuti pikantní, nepříliš kyselá a je-li kyselejší, přidáme do ní 2-3 kostky cukru a dobře promícháme. (Nedoporučuje se používat levné kupované marmelády z marketů!)

  2. Šípková omáčka gratte cul - jednoduchá: Svaříme 1/8 l bílého vína se lžičkou cukru a 1 hřebíčkem asi na třetinu objemu. Vyjmeme hřebíček, přidáme po dvou lžících rajčatového a šípkového protlaku, 1 lžičku citrónové šťávy, špetku soli a mletého pepře. Zalijeme 1/8 l šlehačky a necháme přejít varem. Podáváme k pečené zvěřině.

  3. Šípková omáčka gratte cul - sofistikovanější recept z webu: V kastrolu na másle do hněda opečeme kořenovou zeleninu a cibuli. Přidáme divoké koření a cukr, necháme chvíli zkaramelizovat a zarestujeme šípková povidla. Zalijeme vývarem a necháme vařit. Nastrouháme perník a přidáme jej do omáčky. Tu poté zredukujeme a zahustíme podle potřeby jíškou. Omáčku přepasírujeme přes cedník a zašleháme trochou studeného másla.

  4. Šípková omáčka - nejoblíbenější jídlo spisovatele Bohumila Hrabala: Hrabal měl prý rád šípkovou omáčku podle tohoto receptu: Nejdříve z másla a mouky připravíte světlou jíšku, kterou postupně zředíte studeným masovým vývarem a vínem. Omáčku vaříme asi 20 minut. Přidáme šípkovou marmeládu a pokrm dochutíme solí, cukrem a citrónovou šťávou.

  5. Kanec se šípkovou omáčkou – recept ze slavného filmu Slavnosti sněžnek“: V kastrolu na přepuštěném másle zprudka opečeme maso nakrájené na kostky asi 3 x 3 x 3 cm. Osolíme, opepříme a opečené maso pak vyjmeme z kastrolu. Ve výpeku zprudka orestujeme na větší kusy nakrájenou mrkev, celer a cibuli, za stálého míchání necháme zezlátnout. K zelenině vrátíme opečené maso, přilijeme víno a necháme ho vyvařit. Poté přidáme šípkové pyré, bobkové listy, jalovec, celý pepř, nové koření a tymián a zalijeme kuřecím demi-glace. Dáme do vyhřáté trouby a dusíme do měkka. Maso ze základu vyjmeme, omáčku propasírujeme a podle potřeby zahustíme máslovou jíškou. Dochutíme solí, pepřem, případně cukrem. Maso vložíme zpět do omáčky a podáváme s preclíkovým nebo chlupatým knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!