Silný zeleninový vývar zadarmo

Recepty, Polévky

Suroviny

zelenina
voda

Postup přípravy receptu

  1. Zadarmo není nic, ale tady stačí jen trochu práce navíc při přípravě zeleniny na zimu. Zkusila jsem poprvé loni a letos jsem udělala zase. Stačí, nežli budete loupat zeleninu, ať už na mrazák, nebo do soli či tuku do sklenic, zeleninu velmi důkladně umýt, případně odstranit horší části.

  2. Pak všechny čisté slupky (z celeru po odstranění kořínků, z mrkve, kedlubnů, petržele a jiných zelenin dát do velkého hrnce a zalít vodou, přivést k varu, ztlumit, aby se vývar je tak tak táhl (a také aby nebyla velká spotřeba elektřiny). Dávám tam i košťály od květáku a kapusty (košťály loupu), lupení z kedluben, květáku i kapusty, ale jen ty opravdu dobré a pěkné části.

  3. Vařím nejméně dvě hodiny, možná déle, nestopla jsem to. Vařila jsem pod trochu poodkrytou poklicí, až mi zbyla sotva čtvrtina původního objemu tekutiny. Zeleninové slupky, listy a košťály jsem postupně nechala v cedníku okapat, trochu i vymačkala, a po vychladnutí nalila do sáčků na kuličky ledu a dala na mrazák.

  4. Můžu vám říct, že to je nejen silný a koncentrovaný vývar, ale má i výtečnou chuť a je pořád po ruce. Někde jsem to loni četla nebo viděla na netu. Ani ta spotřeba elektřiny není velká a ono nakonec, když si třeba 30x nebo 50x za rok musíte nějaký vývar udělat, tak té elektřiny spotřebujete víc a k tomu drahou zeleninu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!