Segedínský guláš, jak ho vařila maďarská babička

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

500 g vepřového masa (plec, krkovice)
500 g kysaného zelí
2 větší cibule
1-2 kysané smetany
červená paprika (podle chuti i pálivá)
1-2 stroužky česneku
sůl
bílé víno (mělo by být sladší, nejlépe typu Tokaj)
tuk (sádlo, olej)

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na kostky, cibuli nadrobno, větší kusy zelí překrájíme. 1 cibuli osmažíme na na polovině tuku, opečeme maso, osolíme, okořeníme paprikou a pozvolna dusíme. Pokud máme, podléváme bílým vínem, u abstinentů vodou. Maso by nemělo plavat, jen být tekutinou lehce zatopené.

  2. Na druhé polovině tuku osmažíme ve druhé nádobě zbylou cibulku, přidáme zelí, papriku a rovněž dusíme.

  3. Když je maso i zelí měkké, smícháme obsah obou nádob, dosolíme, okořeníme třeným česnekem a promícháme se zakysanou smetanou (nebo šlehačkou).

  4. Poté přendáme do pekáčku (ideální je například železňák) a zapečeme v troubě, až se utvoří kůrčička. Guláš nezahušťujeme, při dodržení postupu bude směs masa a zelí hustá, lehce spojená smetanovým sosem.

  5. Nabízíme proleželé s čerstvým chlebem (žádné kynuté české knedlíky!) a skleničkou bílého vína nebo piva.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!