Segedínský guláš, jak ho vařila maďarská babička
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 500 g vepřového masa (plec, krkovice)
- 500 g kysaného zelí
- 2 větší cibule
- 1-2 kysané smetany
- červená paprika (podle chuti i pálivá)
- 1-2 stroužky česneku
- sůl
- bílé víno (mělo by být sladší, nejlépe typu Tokaj)
- tuk (sádlo, olej)
Postup Segedínský guláš, jak ho vařila maďarská babička
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájíme na kostky, cibuli nadrobno, větší kusy zelí překrájíme. 1 cibuli osmažíme na na polovině tuku, opečeme maso, osolíme, okořeníme paprikou a pozvolna dusíme. Pokud máme, podléváme bílým vínem, u abstinentů vodou. Maso by nemělo plavat, jen být tekutinou lehce zatopené.
Na druhé polovině tuku osmažíme ve druhé nádobě zbylou cibulku, přidáme zelí, papriku a rovněž dusíme.
Když je maso i zelí měkké, smícháme obsah obou nádob, dosolíme, okořeníme třeným česnekem a promícháme se zakysanou smetanou (nebo šlehačkou).
Poté přendáme do pekáčku (ideální je například železňák) a zapečeme v troubě, až se utvoří kůrčička. Guláš nezahušťujeme, při dodržení postupu bude směs masa a zelí hustá, lehce spojená smetanovým sosem.
Nabízíme proleželé s čerstvým chlebem (žádné kynuté české knedlíky!) a skleničkou bílého vína nebo piva.