Česká svíčková na smetaně

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

900 g hovězího masa z kýty (nebo z hovězí plece)
50 g slaniny
pepř
sůl
olej
1 mrkev
1 petržel
1/4 celeru
1 cibule
5 kuliček pepře
5 kuliček nového koření
1 lžička tymiánu
1 bobkový list
1 citron
1 lžička octa
1 lžička cukru
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce másla na jíšku
1/4 l smetany nebo zakysané smetany (já dala dvě smetany na vaření po 180 g)

Postup přípravy receptu

  1. Maso prošpikujeme nudličkami slaniny, osolíme, opepříme a po všech stranách opečeme na oleji do světle hněda. Maso vyjmeme a dáme na talíř.

  2. Na zbytku oleje osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, krátce ji osmahneme. Do tohoto základu vrátíme maso, podlijeme ho vodou, přidáme koření, omytý citron nakrájený na plátky a lžičku octa.

  3. Maso dusíme pod pokličkou za občasného podlití vodou, přelití vypečenou šťávou a obracení doměkka. Měkké maso vyjmeme, dáme na teplo. Z výpeku vyhodíme kuličky pepře, nového koření, bobkový list a citron. Omáčku rozmixujeme, zahustíme světlou jíškou usmaženou z másla a mouky, zředíme vodou a vaříme asi 20 minut.

  4. Ke konci varu přilijeme opatrně smetanu (promícháme ji s trochou horké omáčky a pak vlijeme, protože studená smetana by se mohla ve vařící omáčce srazit), dochutíme solí, citronovou šťávou nebo cukrem, můžeme také dochutit rybízovou zavařeninou a necháme přejít varem.

  5. Maso nakrájíme na plátky, v omáčce je prohřejeme a podáváme s houskovým knedlíkem.

  6. Jako přílohu můžeme podávat brusinkový kompot a šlehačku.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!