Rýže zapečená s vepřovým, chřestem a žampiony

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

500 g rýže
400 g vepřové kýty (nakrájené na nudličky)
500 g chřestu
400 g žampionů
1 kyselejší menší jablko
tuk
1 cibule
100 g strouhaného sýra
sladká smetana - 215 g
2 zelené papriky
2 PL mleté gulášové papriky
špetka drceného kmínu
špetička pepře
sůl
1 PL koření na grilovanou zeleninu
1 PL koření na krkovičku s česnekem
1 hřebíček
8 lístků bazalky
vývar z chřestu

Postup přípravy receptu

  1. Rýži uvaříme dle návodu s 5 lístky bazalky, 1 hřebíčkem a solí, scedíme, promícháme s tukem (já použila pár kapek olivového oleje).

  2. Chřest očistíme, oloupeme, nakrájíme asi na třetiny a uvaříme s přidáním grilovacího koření na zeleninu (cca 15 min). Zcedíme ale vývar uchováme.

  3. Cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka, přidáme mletou papriku, maso nakrájené na nudličky okořeněné kořením na krkovičku s česnekem, pepřem eventuálně solí (pozor na přesolení!). Rychle orestujeme, podlejeme trochou vývaru z chřestu a podusíme asi 8 min.

  4. Přidáme nakrájené žampiony, okmínujeme a dusíme dál asi 10 min., přidáme nakrájené papriky na kolečka, plátky jablka a vmícháme chřest a zbylou bazalku. Dodusíme do měkka - celková doba dušení je cca 25 min.

  5. Troubu předehřejeme na 200°C. Rýži vložíme do vhodného pekáčku (s rozehřátým tukem), na ni vložíme směs a prohřejeme asi 10 min. Vejce rozšleháme ve smetaně se sýrem a zalijeme pekáček a dopékáme do ztuhnutí (cca 20 min).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!