Rýže zapečená s vepřovým, chřestem a žampiony
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 500 g rýže
- 400 g vepřové kýty (nakrájené na nudličky)
- 500 g chřestu
- 400 g žampionů
- 1 kyselejší menší jablko
- tuk
- 1 cibule
- 100 g strouhaného sýra
- sladká smetana - 215 g
- 2 zelené papriky
- 2 PL mleté gulášové papriky
- špetka drceného kmínu
- špetička pepře
- sůl
- 1 PL koření na grilovanou zeleninu
- 1 PL koření na krkovičku s česnekem
- 1 hřebíček
- 8 lístků bazalky
- vývar z chřestu
Postup Rýže zapečená s vepřovým, chřestem a žampiony
Postup přípravy receptu
-
Rýži uvaříme dle návodu s 5 lístky bazalky, 1 hřebíčkem a solí, scedíme, promícháme s tukem (já použila pár kapek olivového oleje).
Chřest očistíme, oloupeme, nakrájíme asi na třetiny a uvaříme s přidáním grilovacího koření na zeleninu (cca 15 min). Zcedíme ale vývar uchováme.
Cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka, přidáme mletou papriku, maso nakrájené na nudličky okořeněné kořením na krkovičku s česnekem, pepřem eventuálně solí (pozor na přesolení!). Rychle orestujeme, podlejeme trochou vývaru z chřestu a podusíme asi 8 min.
Přidáme nakrájené žampiony, okmínujeme a dusíme dál asi 10 min., přidáme nakrájené papriky na kolečka, plátky jablka a vmícháme chřest a zbylou bazalku. Dodusíme do měkka - celková doba dušení je cca 25 min.
Troubu předehřejeme na 200°C. Rýži vložíme do vhodného pekáčku (s rozehřátým tukem), na ni vložíme směs a prohřejeme asi 10 min. Vejce rozšleháme ve smetaně se sýrem a zalijeme pekáček a dopékáme do ztuhnutí (cca 20 min).