Růženky šípkové

Recepty, Moučníky

Suroviny

180 g vody
50 g cukru
vanilkový cukr (20 g)
100 g majonézy (dávám domácí)
30 g změklého másla
1/2 vejce (druhá polovina zůstane na potření kytiček před pečením)
500-530 g hladké mouky
strouhaná citronová kůra
21 g droždí
Na potření a posyp před pečením:
zbytek vejce
1-2 lžíce mléka
půl lžičky cukru
granulovaný cukr (domácí, odkaz na recept v Poznámce)

Postup přípravy receptu

  1. Ve vlažné vodě rozmícháme lžíci cukru, všechno droždí a 3 lžíce mouky (vše z připraveného, odváženého množství surovin) a tento kvásek necháme asi 20 minut kynout. Pak přidáme zbytek všech surovin (majonézu až nakonec) a uhněteme těsto, které bude 45 minut kynout.

  2. Vykynuté propracujeme, rozdělíme na 16 kousků, z každého uděláme pevnou bulku a necháme 5-7 minut odpočinout. Všechny bulky rozválíme na 25-30 cm dlouhý pramen, vytvarujeme jako kytičku a uložíme kynout na plech s pečícím papírem nebo fólií (potřebujeme 2 plechy).

  3. Po cca 45 minutách růženky potřeme vejcem rozmíchaným s mlékem, ve kterém jsme rozpustili cukr. Středy kytiček posypeme granulovaným cukrem a oba plechy najednou upečeme ve vyhřáté troubě do červena (horkovzduch - 180°C/15-20 minut).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!