Rukávník z kynutého bramborového těsta

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

5 brambor uvařených ve slupce
300 g polohrubé mouky
200 g celozrnné pšeničné mouky
1 čajová lžička soli
100 ml rozpuštěného sádla
1 vejce
200 ml mléka
4,2 g droždí (jedna kostka)
trochu cukru
hrst sezamových semínek (lunečnicového semínka lněného semíka)
vejce na potření
náplň:
100 g Schwarzwaldské šunky nebo uzené slaniny
100 g goudy (plátky nebo nastrouhanou)
pórek
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Z mléka, cukru a droždí umícháme v hrnku kvásek, přikryjeme a necháme na teplém místě vzejít.

  2. Studené brambory oloupeme a najemno nastrouháme do větší mísy.

  3. Přidáme mouku, větší část semínek, vejce, sůl, vlahé sádlo a nakonec kvásek.

  4. Vypracujeme těsto, které by mělo být spíše tužší, bramborové těsto totiž stáním trochu zřídne (množství mouky tedy případně podle potřeby navýšíme). Těsto necháme ho asi 1 hodinu vykynout.

  5. Poté ho přemístíme na moukou vysypanou pracovní plochu a rozválíme na plát cca 1cm silný.

  6. Poklademe plátky šunky nebo slaniny, sýrem, kolečky pórku, mírně osolíme a opepříme, okraje potřeme rozšlehaným vejcem a plát opatrně zavineme.

  7. Povrch opět potřeme vejcem, posypeme zbylými semínky a upečeme dozlatova podle zkušenosti s vlastní troubou. Já jsem pekla na horkovzduch na 180°C asi 45minut.

  8. Upečený rukávník krájíme na porce a podáváme jako předkrm nebo samostatné jídlo. Pokud chceme podávát studený (i tak je moc dobrý), necháme ho raději vychladnout vcelku a až potom nakrájíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!