Rolovaný pomerančový dort

Recepty, Dorty

Suroviny

4 vejce
4 žloutky
1 vanilkový cukr
150 g krupicového cukru
125 g polohrubé mouky
20 g kakaa
0,5 lžičky prášku do pečiva
pomerančová zavařenina
náplň
9 plátků želatiny
5 pomerančů
šťáva z 1 citrónu
3 lžíce cukru
200 ml smetany na šlehání
na dohotovení
300 ml šlehačky
30 g másla
2 lžíce cukru
2 lžíce medu
100 ml vody
1 pomeranč

Postup přípravy receptu

  1. Tenhle dort je pomerančový uvnitř i na povrchu. A chutná fantasticky! Nenechte se proto odradit poněkud náročnější přípravou. V první řadě překvapí výchozí mechově nadýchaný piškotový plát. Přechovávejte ho proto na listu papíru a dokonce i po naplnění ho i s papírem rozdělte na stejně široké pruhy. Díky tomu je pak snáze stočíte do podoby kruhového korpusu. Nenechte se také zmást řídkou konzistencí náplně;po nějaké době v chladu začne přece jen tuhnout! A už vůbec se nebojte glazovaných pomerančových plátků na povrchu;jsou fantastické!

  2. JAK NA TO: Vyšlehejte 8 bílků se 75 g cukru včetně vanilkového a zašlehejte do pěny 6 žloutků.

  3. Dále do hmoty vmíchejte směs mouky s kakaem a práškem do pečiva, těsto rozlijte na plech (28 x 40 cm) s listem papíru na dně a plát při 220 °C upečte (10 minut).

  4. Mírně zchladlý překlopte na podložku s novým papírem a stáhněte z povrchu list původní.

  5. Pomeranče okrájejte nožem až na dužninu a dílky oddělte od přepážek.

  6. Pokrájejte je na kousky, šťávu slijte a přidejte k ní citrónovou.

  7. Zvlášť nechte nabobtnat v 6 lžících šťávy želatinu.

  8. V další misce vyšlehejte zbylé 2 žloutky s cukrem, přidejte jemně strouhanou kůru z 1 pomeranče, citrusovou šťávu, vše vyšlehejte a nakonec vmíchejte pokrájenou dužninu a rozehřátou želatinu.

  9. Jakmile začne hmota houstnout, vmíchejte do ní šlehačku z 200 ml smetany.

  10. Tuhnoucí náplň rozetřete na plát potřený pomerančovým (meruňkovým) džemem a celý rozdělte nožem na pruhy široké 7 cm.

  11. První stočte jako roládu (papír odstraňte), kousek překlopte a boky obtočte dalšími pruhy krémem vždy dovnitř.

  12. Stočený korpus stáhněte pruhem alobalu nebo ráfkem a nechte ho v chladu ztuhnout (cca 2 hodiny).

  13. Poté ho ozdobte šlehačkou a zchladlými plátky karamelizovaného pomeranče i s kůrou.

  14. NAŠE FINTA: Potřít hladce boky dortu šlehačkou není snadné, a když se dílo podaří, je tác dole silně upatlaný. Zabráníte tomu, když dort dole obložíte“ několika proužky papíru (musí se mírně zasunout pod jeho spodní okraj) a po potření boků jeden po druhém opět vytáhnete.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!