Roláda s pařížským krémem, oříšky, datlemi a brusinkami

Recepty, Moučníky

Suroviny

5 vajec
5 PL moučkového cukru
5 PL polohrubé mouky
1 lžička jedlé sody
2 PL mletých vlašškých oříšků (mandlových nebo jiných)
Na krém:
2 kelímky smetany ke šlehání
4 PL kakaa
2 balení ztužovače šlehačky
3 PL moučkového cukru (nebo dle pořeby)
1 KL instantní kávy
datle
brusinky

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve předehřejeme troubu na 200°C.

  2. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem a postupně přimícháváme mouku se sodou a nakonec zlehka vmícháme mleté oříšky.

  3. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu, vmícháme ke žloutkovo-oříškové směsi a vlijeme na plech vyložený pečícím papírem (který jsme ještě potřeli máslem).

  4. Pečeme do růžova po dobu cca 10 minut na 170°C. Roládu vyjmeme a stočíme ji po delší straně i s papírem a necháme vychladnout.

  5. Na krém si připravíme dvě šlehačky, nalijeme je do nádoby, přisypeme kakao + 1 ČL instantní kávy a vše svaříme. Jakmile se směs začíná vařit, odstavíme ji a vložíme ji do nádoby se studenou vodou. Za občasného míchání pak šlehačku vychladíme, nejlépe do druhého dne. Do šlehaček vmícháme ztužovače šlehačky a ušleháme.

  6. Roládu rozbalíme, opatrně ji oddělíme od pečícího papíru a potřeme 2/3 krémem.

  7. Poklademe nasekanými kousky datlí a brusinkami a roládu opět zavineme.

  8. Potřeme zbylým krémem, dozdobíme čoko - hoblinami, posypeme strouhanými oříšky a dáme do chladu. Podáváme ke kávičce.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!