Řepánkový závin

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g hladké mouky
špetka soli
1/2 prášku do pečiva
2 lžíce cukru krupice
3 lžíce bílého jogurtu (kefíru, podmáslí, zakysanky...)
1 vejce
100 ml oleje
200 ml mléka
1/2 kostky čerstvého droždí
náplň:
1 menší cukrová řepa
plátek másla
cukr dle chuti
100 g mletého máku
trocha mléka
2 cm plátek másla na potření po upečení

Postup přípravy receptu

  1. Do pekárny dáme nejprve mokré suroviny, na ně mouku smíchanou se solí, cukrem a práškem do pečiva a navrch rozdrobíme kvasnice. Necháme na program Těsto prohníst a vykynout. Kdo nemá pekárnu, zadělá klasicky ručně (kvásek z trochy mléka, droždí, cukru a mouky) a poté přidat zbytek surovin.

  2. Řepu oloupeme, omyjeme, nakrájíme na 1/4 a 10 minut povaříme. Poté nastrouháme na struhadle (jak kdo rád, někdo na jemno, jiný nahrubo) a podusíme doměkka na másle. Jakmile je řepa měkká, přidáme mléko, mák a společně ještě provaříme. Nakonec osladíme dle chuti.

  3. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části, z každé vyválíme obdélník, který potřeme vychladlou náplní, srolujeme, okraje přehneme pod závin a dáme na plech s pečicím papírem spojem dolů. Necháme ještě 15-20 minut vykynout, potřeme olejem a poté vodou a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C 15 minut, pak ztlumíme na 160°C a dopečeme dozlatova.

  4. Horké záviny opakovaně potřeme rozpuštěným máslem. Přikryjme čistou utěrkou a necháme vychladnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!