Rakytníkový olej ze sušených slupek a semínek

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

1/2 l namletých rakytníkových slupek a semínek
1 l olivového oleje

Postup přípravy receptu

  1. Slupky a semínka, která nám zbyla, když jsme dělali rakytníkovou šťávu a marmeládu, usušíme. Rozemeleme je a dáme do větší sklenice. Zalijeme je 1/2 l oleje zahřátým na 50°C a promícháme. Sklenici pevně uzavřeme a dáme do plátěného sáčku, který dáme do chladna na 4 dny. Každý den protřepeme.

  2. Olej po 4 dnech scedíme, nejprve přes husté síto, pak přes plátno a naposledy přes ubrousek. Scezená semena nevyhazujeme, dáme zpátky do sklenice a zalijeme ještě jednou ohřátým 1/2 l oleje. Postup opakujeme jako po prvé. Olej užíváme jako medicínu, nebo do jídla.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!