Raclette

Recepty, Grilování

Suroviny

250 až 300 g speciálního sýra raclette (případně blaťáckého zlata)
brambory vařené ve slupce
čerstvě mletý pepř
naložené okurky a cibulky

Postup přípravy receptu

  1. Horké brambory dáme v míse na stůl, aby si každý mohl postupně brát a loupat. Oloupanou bramboru si každý položí na talíř a rozpůlí. Navrch dostane roztavený sýr, který si okoření čerstvě namletým pepřem. A to je vše - snad jen je potřeba dodat, že se k tomu jí naložená zelenina a ideálním nápojem je sušší bílé víno.

  2. Teď je ovšem potřeba vyřešit problém, jak roztavit sýr. Klasika je přidržet rozkrojený bochník aromatického vyzrálého raclettu u nějakého zdroje žáru a roztavenou vrstvu setřít velkým nožem jednotlivým strávníkům na horké brambory nebo tenké krajíčky tmavšího chleba. To ovšem nejspíš nebudeme podnikat, protože neprovozujeme speciální Gastätte, která připravuje švýcarské speciality, ale pravděpodobně si koupíme jedno či dvě balení sýra, který už je nakrájený na silnější plátky. Sýr velmi snadno taje, proto stačí vkládat plátky po částech do mělkých ohnivzdorných misek, které dáme na chvilku pod gril nebo do trouby. Z misek si roztavený sýr přendá na brambory už každý sám. Sýr je možné také opatrně roztavit na pánvičce s nepřilnavým povrchem. Ideální je mít speciální racletovač, přístroj s malinkými pánvičkami, kde kromě sýra opečete i plátky anglické slaniny a přikousnete je k sýru a bramborám. Lehce si však poradíte i bez něj! Je to snadné, rychlé a efektní pohoštění.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!