Pšeničné rohlíky (pečivo)

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

Na omládek:
100 ml vlažné vody
lžička sladěnky nebo sladovitu
15 g droždí
130 g hladké mouky
Dále
150 ml vody
40 g oleje
2 lžičky soli
1/2 lžičky cukru
50 g hladké mouky
300 g pšeničné chlebové mouky
(Je možné dělat i bez omládku, vše smísit najednou, program Těsto - v tom případě vynechejte sladěnku a místo ní dejte lžičku cukru navíc.)

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na omládek necháme pekárnou bez předehřevu (Dort, Koláč, Rychlý) asi 5-7 minut jen umíchat, pak program stopneme a omládek necháme v zavřené pekárně 45 minut kynout.

  2. Přidáme zbytek surovin a stejným programem, opět bez předehřevu, necháme umíchat těsto. Program stopneme a těsto necháme v zavřené pekárně asi hodinu vykynout.

  3. Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme, rozdělíme na 8-9 dílků, z každého uděláme bulku a před dalším tvarováním necháme 10 mint odpočinout - s těstem se pak mnohem lépe pracuje, je poddajnější.

  4. Můžeme udělat rohlíky (jako na fotce) nebo jakékoliv jiné tvary - bulky, bagety, uzlíky.

  5. Vytvarované pečivo necháme asi 45 minut kynout na plechu s pečícím papírem nebo fólií, potřeme vejcem, sypneme kmínem - to pro vůni a vložíme upéct do vyhřáté trouby (220°C/15-17 minut, každá trouba peče jinak).

  6. Pečivo je možné potřít třeba jen vodou, kmín na něm bude ale málo držet. Jsou nadýchané, lehounké, voňavé a díky tomu, že nejsou jen z hladké mouky, i sytivější než bílé rohlíky.....


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!