Pruhované smetanové řezy aneb medovník bez medu

Recepty, Moučníky

Suroviny

4,5 hrnku hladké mouky
1 sáček kypřicího prášku do pečiva
1,5 hrnku moučkového cukru
2 vejce
0,6 kostky másla
4 lžíce zakysané smetany (1 kelímek)
krém
1,5 hrnku krupicového cukru
10 lžic kukuřičného škrobu
4,5 hrnku mléka
0,75 kostky másla
1 tabulka hořké čokolády
na dohotovení
moučkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Do řádně propracované směsi mouky s kypřicím práškem a moučkovým cukrem přidejte rozklenutá vejce, na kostičky nakrájené máslo i smetanu a v robotu vše rychle zpracujte do podoby nelepivého vláčného těsta.

  2. Na pomoučněném válu je hned přehněte a vypracujte z něj bochánek, který rozdělíte na 5 dílů. Z každého můžete hned vyválet plát cca 30x40 cm, který přeložíte na obrácený plech s listem papíru na pečení.

  3. V troubě vyhřáté na 170°C jej upečte dorůžova (cca 10 minut). Takto zpracujte všech 5 bochánků těsta a pláty nechte na rovné podložce vychladnout.

  4. Mezitím připravte krém (viz fotonávod): ve velkém kastrolu (zde zn. Belis) smíchejte krupicový cukr se škrobem, směs zalijete mlékem, svařte hustou, řádně provařenou hmotu, kterou nechte pod fólií vychladnout. Máslo vyšlehejte do pěny a postupně zašlehejte vychladlý základ. Krém rozdělte na 2 díly, do jednoho zašlehejte rozpuštěnou mírně zchladlou čokoládu.

  5. Na podložku položte jeden plát upečeného těsta a naneste na něj světlý krém, přiložte druhý plát, který potřete čokoládovým krémem, přiložte třetí plát, na něj rozprostřete světlý krém, zakryjte jej čtvrtým plátem, na který rozetřete čokoládový krém a zakončete pátým plátem těsta.

  6. Vše lehce zatižte a nechte v chladničce alespoň 1 hodinu ztuhnout. Po vyjmutí povrch moučníku hustě poprašte moučkovým cukrem. Podávejte nakrájený na obdélníkové řezy.

  7. Náš tip: Při vaření značného množství oslazeného pudinku, který v máslovém krému převažuje, postupujte velice opatrně. Především obsah kastrolu neustále promíchávejte (osvědčila se pružinová měchačka Sonix) a jakmile jej přivedete k varu, stáhněte oheň na minimum. Po 8-10 minutách vaření by již škrob neměl být v pudinku při ochutnání cítit.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!