Makovo-mrkvové pruhované řezy

Recepty, Moučníky

Suroviny

2 vejce
8-10 PL krupicového cukru
5 PL oleje
1 uvařený a najemno nastrouhaný brambor (nemusí být, ale těsto je s ním vláčnější)
15 PL polohrubé mouky
mléko dle potřeby
5 PL mletého máku
1 středně velká mrkev nastrouhaná najemno
1 sáček prášku do pečiva

Postup přípravy receptu

  1. Ve vyšší míse lehce vyšleháme vejce s cukrem a olejem.

  2. Přidáme nastrouhaný brambor,prosátou mouku a tolik mléka, aby vzniklo ne příliš husté těsto.

  3. Těsto rozdělíme na dvě poloviny do dvou misek.

  4. Do jedné misky přidáme mletý mák a polovinu prášku do pečiva a do druhé nastrouhanou mrkev a druhou polovinu prášku.

  5. Makové těsto bude nejspíš trochu hustší, což napravíme přidáním trošky mléka.

  6. Vhodnou formu (já jsem měla obdélníkovou 20x30cm) vyložíme papírem nebo vymažeme tukem a vysypeme moukou.

  7. Těsto vrstvíme střídavě do formy na způsob zebry, každou vrstvu necháme roztéct.

  8. Pečeme na 150-160°C cca 45 minut, stupeň propečení zkontrolujeme špejlí.

  9. Hotový moučník můžeme polít citronovou polevou nebo jen posypeme vanilkou ochuceným moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!