Makovo-mrkvové pruhované řezy
Recepty, MoučníkySuroviny
- 2 vejce
- 8-10 PL krupicového cukru
- 5 PL oleje
- 1 uvařený a najemno nastrouhaný brambor (nemusí být, ale těsto je s ním vláčnější)
- 15 PL polohrubé mouky
- mléko dle potřeby
- 5 PL mletého máku
- 1 středně velká mrkev nastrouhaná najemno
- 1 sáček prášku do pečiva
Postup Makovo-mrkvové pruhované řezy
Postup přípravy receptu
-
Ve vyšší míse lehce vyšleháme vejce s cukrem a olejem.
Přidáme nastrouhaný brambor,prosátou mouku a tolik mléka, aby vzniklo ne příliš husté těsto.
Těsto rozdělíme na dvě poloviny do dvou misek.
Do jedné misky přidáme mletý mák a polovinu prášku do pečiva a do druhé nastrouhanou mrkev a druhou polovinu prášku.
Makové těsto bude nejspíš trochu hustší, což napravíme přidáním trošky mléka.
Vhodnou formu (já jsem měla obdélníkovou 20x30cm) vyložíme papírem nebo vymažeme tukem a vysypeme moukou.
Těsto vrstvíme střídavě do formy na způsob zebry, každou vrstvu necháme roztéct.
Pečeme na 150-160°C cca 45 minut, stupeň propečení zkontrolujeme špejlí.
Hotový moučník můžeme polít citronovou polevou nebo jen posypeme vanilkou ochuceným moučkovým cukrem.