Povidloň

Recepty, Moučníky

Suroviny

250 ml vody
50 g másla
špetka soli
100 g hladké mouky
2 velká vejce
1 vanička polotučného tvarohu
20 g domácího vanilkového cukru
200 ml smetany ke šlehání
1 sáček ztužovače šlehačky
125 g povidel
30 ml rumu tuzemáku
moučkový cukr na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme odpalované těsto. V hrnci přivedeme k varu 250 ml vody, máslo a špetku soli. Přimícháme mouku a energicky mícháme, aby se těsto přestalo přichytávat k hrnci. Necháme vychladnout.

  2. Troubu si předehřejeme na 180°C.

  3. Do vychladlého těsta po jednom zašleháme vejce.

  4. Plech důkladně vymažeme máslem a rovnoměrně na něj rozetřeme těsto. Vložíme do trouby, na dno postavíme kastrůlek s horkou vodou a pečeme 20 - 25 minut. Troubu během pečení v žádném případě neotvíráme - těsto by zbytečně spadlo. Upečený plát necháme vychladnout.

  5. Tvaroh vyšleháme s vanilkových cukrem, pak do něj vmícháme do tuha ušlehanou šlehačku se ztužovačem. Povidla rozmícháme s rumem.

  6. Vychladlé těsto překrojíme na poloviny, jednu polovinu na 4 obdélníky, díky tomu se nám výsledný dezert bude lépe krájet.

  7. Nerozkrájenou polovinu potřeme povidly, navrch rozetřeme tvarohovou směs a naskládáme obdélníky těsta.

  8. Na závěr poprášíme moučkových cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!