Pouťové koláčky

Recepty, Moučníky

Suroviny

250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
30 g kvasnic
1 dl mléka
100 g cukr krupice
150 g másla
150 g Hery
3 vejce
strouhaná citronová kůra
sůl
Vejce na potření okolků
Náplň
tvaroh
mak
povidla švestková
rozinky
(Drobenka)
100 g hrubé mouky
100 g cukr krupice
50 g másla nebo Hery

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, navrch rozdrobíme kvasnice, zalijeme vlažným mlékem a necháme vzejít kvásek.

  2. Pak přidáme měkké máslo (ne rozehřáté) a vše ostatní a zpracujeme v těsto. Necháme odpočinout asi 20 min (pokud jsme máslo přece jen rozehřáli, tak uložíme do chladničky).

  3. Pak si lžící vykrájíme kousky, nebo vyválíme válečky, nasekáme z nich kousky podle toho, jak chceme mít koláčky velké. Z každého kousku uděláme kuličku a dáme na plech. Pak pomocí závaží nebo dnem skleničky, které neustále namáčíme do mouky kuličku rozplácneme tak, aby zůstaly okraje koláčku. Okraje pomažeme rozšlehaným vejcem. Na dno koláčku dáme lžičkou náplň makovou, povidlovou a jablečná povidla (nebo podušená nastrouhaná jablka ochucená skořicovým cukrem), nahoru na tyto tři náplně dáme náplň tvarohovou a do ní zamáčkneme asi 3 rozinky. Navrch pak malou lžičkou opatrně nandáme drobenku.

  4. Pečeme asi na 150°C až okraje koláčků zrůžoví.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!