Portobello (nejen) s uzeným sýrem

Recepty, Houby

Suroviny

3 portobello žampiony
25 g uzeného špeku
1 větší stroužek česneku
60 g anglické slaniny (nebo moravské...)
120 g uzeného sýru
1 vejce
3 lžíce strouhanky - čerstvé
sůl
mletý pepř
bylinky dle chuti
olej nebo máslo

Postup přípravy receptu

  1. Žampiony portobello očistíme a opatrně z nich vyřízneme nohy, které drobně pokrájíme.

  2. Na drobně pokrájeném špeku osmažíme pokrájené nohy od žampionů a dále přidáme krátce osmažit i nasekaný česnek a drobně pokrájenou slaninu. Odstavíme a necháme zchladnout. Vmícháme vejce, nastrouhaný uzený sýr, osolíme a opepříme dle chuti a můžeme vmíchat například i trochu petrželky nebo pažitky.

  3. Směs zahustíme asi třemi lžícemi strouhanky, kterou uděláme z ne zcela tvrdého bílého pečiva (veka, rohlík, toustový chléb). Vše promícháme a rozdělíme směs do klobouků žampionů.

  4. Do zapékací mísy dáme maličko oleje nebo másla, vložíme plněné klobouky žampionů, zaklopíme a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 20-25 minut. Pak odklopíme a dopečeme krátce vršky náplně dozlatova.

  5. Podáváme se zeleninou a opečenými tousty nebo s bramborovou kaší.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!