Berušky cukroví

Recepty, Cukroví

Suroviny

Na asi 40 ks poslepovaneho cukrovi potřebujete:
310 g hladké mouky plus na podsypávání
210 g másla nebo jiného tuku na pečení
100 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
2 žloutky
1 lžičku citronové kůry
1 lžíci citronové šťávy
Na krém:
250 g másla
100 g cukru moučka
1 vejce
1 lžičku mandlové tresti (nebo vanilkové)
Na polevu:
120 g cukru moučka
1–2 lžíce citronové šťávy
1 lžíci horké vody
trochu červeného barviva (potravinářské, nejlépe malinová červeň)
Na tečky:
hořkou čokoládovou polevu v sáčku (použijete jen trošku).

Postup přípravy receptu

  1. Postup je stejný jako u jakéhokoli receptu na linecké cukroví. V míse (nebo na vále) zadělejte všechny ingredience na těsto a vypracujte hladké tužší těsto. To uložte asi na 20–30 minut do lednice odpočinout a ztuhnout, jinak by se pak špatně válelo.

  2. Odpočaté těsto rozválejte na plát tenký asi 2 milimetry a vykrajovátkem ve tvaru kapičky (nebo prostě takovém, aby to nakonec vypadalo jako beruška:-)) vykrájejte všechno těsto. Jednotlivé kousky cukroví klaďte vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 stupních asi 7–9 minut, záleží na vaší troubě. Hotové cukroví nechte úplně vychladnout.

  3. Všechny ingredience na krém vyšlehejte dohladka. Polovinu vychladlých kousků cukroví naplňte pomocí cukrářské zdobičky krémem nebo stačí použit sáček. Pak druhou část cukroví přiklopte a nechte v chladu ztuhnout.

  4. V misce smíchejte suroviny na polevu a umíchejte je opět dohladka. Ztuhlé cukroví v ní z jedné strany opatrně máčejte. Nechte chvilku zaschnout. Nakonec na berušky namalujte krovky a tečky, ideální je na to čokoládová poleva v sáčku, kterou stačí rozehřát v teplé vodě.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!