Pórková polévka se žampiony

Recepty, Polévky

Suroviny

40 g másla
1 pórek
4-5 žampionů
500 ml kuřecího vývaru
80 ml smetany
1/2 lžičky bílého pepře
sůl
2 lžíce hladké mouky
kmín

Postup přípravy receptu

  1. Pórek i žampiony nakrájíme nadrobno (nechte si jeden žampion nebo aspoň půlku stranou).

  2. Do rozehřátého másla přidáme pórek se žampiony a osmažíme, pak teplotu snížíme, zakryjeme a dusíme tak 10 minut. Občas promícháme.

  3. Přidáme sůl, pepř, promícháme a přidáme mouku. Opět promícháme. Přilijeme trochu vývaru, aby se mouka nepřichytila na dno kastrolu.

  4. Snížíme teplotu, ještě přidáme vývar, zakryjeme a vaříme (dusíme) na střední teplotě 20 minut. Kašovitou hmotu tu a tam promícháme. Podle požadované konzistence ještě přidáme trochu vývaru a provaříme. Nechte polévku bublat ještě 3 minuty, to by mělo stačit.

  5. Polévku odstavíme a necháme chvilku vychladnout. Půjdeme do mixování, takže si nemusíte připadat jako při míchání asfaltu. Tyčovým mixerem vytvoříme pyré.

  6. Do téměř hotové polévky ve finále přidáme smetanu a prohřejeme, nevaříme!

  7. Mezitím plátky žampionů osmahneme na másle se špetkou kmínu.

  8. Podáváme ozdobené plátky opečených žampionů.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!