Pórková polévka se sýrem podle babičky

Recepty, Polévky

Suroviny

1 PL oleje a 1 PL másla
1 mrkev
1 PL hladké mouky
1 pórek nebo alespoň velký kus pórku –tady můžete spotřebovat i tu tmavší zelenou část (dobře oprat!)
1,2 l kuřecího či zeleninového vývaru, ale stačí i voda
podle potřeby sůl a pepř
1 balení smetanového taveného sýra (měla jsem 2 kostky taveného čedaru a 1 kostku šunkového taveného)
2 vejce
případně opečené kostičky housky

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce dáme olej a máslo, nastrouhanou mrkev, chviličku na tuku dusíme, přisypeme mouku, promícháme a společně orestujeme. Zalijeme vývarem (já mám nejraději masový vývar z kuřecího skeletu) a přivedeme k varu.

  2. Vložíme sýry, je lépe, když jsou pokrájené, snáz se rozvaří. Mrkev můžeme i vynechat, dávám ji někdy hlavně kvůli barevnému vzhledu polévky. Nakonec přidáme na jemná kolečka pokrájený pórek, zamícháme a ještě chvíli vaříme. Kdo chce, může opepřit. Já nepepřím, pokazila by se jemná chuť polévky. Solte opatrně, sýry jsou slané. Nakonec zavaříme rozšlehaná vajíčka a máme hotovo.

  3. Pro větší jedlíky můžeme opéct na kousku másla na kostičky pokrájenou housku. Když chci polévku trochu pikantnější, dám jen 1 nebo 2 kostičky taveného sýru a 50-100 g strouhané Nivy. Pak už ale většinou nesolím.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!