Pomalé kuře pečené nasucho v kořeněném kabátku

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

600 g horních kuřecích stehen
Solanka:
750 ml vody
80 ml soli
80 ml cukru
80 ml bílého vinného octa
Kabátek z koření:
3 lžíce hnědého cukru
1-2 lžíce soli (podle úvahy)
2 lžíce uzené papriky
1 lžička chilli
2 lžičky granulovaného česneku
2 lžičky mletého kmínu
1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
2 lžičky mletého pepře
1 lžička pálivé papriky
Přeliv:
7 lžiček medu
1 lžička jablečného octa

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme napřed slaný nálev, solanku. Smícháme vodu, sůl, cukr a ocet. Solankou zalijeme kuřecí maso. Umístíme nejlépe do uzavíratelného umělohmotného boxu a dáme vychladit. Stačila by asi hodina, ale klidně solanku nechte pracovat i 4-5 hodin.

  2. Připravíme směs koření na kabátek. Smícháme všechny ingredience. Nastříháme čtverce alobalu dostatečně velké, abychom maso zabalili bez problémů. Maso okapeme, osušíme a posypeme směsí koření z jedné strany, otočíme a opět posypeme z druhé strany.

  3. Maso zabalíme do alobalu. Dáme na plech tak, aby masitější část byla vespodu, v troubě pečeme 1 hodinu při teplotě 160 °C. Balíčky otočíme a pečeme ještě asi 45 minut. Alobal potom opatrně rozstříhneme, šťávu, která se vypekla slijeme a kuře dáme zpět do trouby již odkryté, aby se vytvořila kůrčička. Stačí 10 až 15 minut. V této fázi můžeme teplotu zvýšit na 190 °C.

  4. Šťávu smícháme s medem a octem. Kratičce povaříme, stačí 1 minuta. Kousky kuřete přendáme na talíř a přelijeme medovou zálivkou. Podáváme s bagetou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!