Pohárky se smetanovým karamelovým krémem

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

1/2-1 hrnek karamelizovaného mléka
1/4 hrnku kešu natural namočených na 1 hodinu
1 balení Silken Tofu (Extra Firm nebo minimálně Firm, nikoli Lite)
1 plechovka kokosového mléka Albert (případně jiné, které dobře tuhne a je z něj hodně smetany) přes noc uchované v lednici
2 lžíce čerstvé citronové šťávy
1/2 lžíce cukru
špetka soli
ovoce
sušenky BeBe
ořechy k podávání (co se sušenek týče, veganské koupíte ve zdravých výživách, příp. použijte Lotusky či EuroBebe. Hodně typů sušenek, ve kterých nejsou živočišné ingredience, má také IKEA)

Postup přípravy receptu

  1. Asi hodinu před přípravou namočte kešu oříšky do vody.

  2. Krabičku s tofu rozřízněte a celý kus tofu opatrně vyjměte. Opláchněte, zabalte do většího množství papírových či plátěných utěrek a zatižte něčím těžkým. Tofu nechte cca 30 minut lisovat/vymačkávat (tento krok nepřeskakujte!).

  3. Po hodině kešu slijte a společně s tofu (bude ho o dost méně) rozmixujte v mixéru úplně dohladka (lze i tyčovým, ale chvilku to trvá). Přidejte všechny ostatní ingredience na krém (množství dulce de leche dejte dle chuti, já mám ráda spíše jen lehkou, méně sladkou karamelovou příchuť, dávám tedy méně) a nechte chvíli odpočinout v lednici.

  4. Když chcete podávat, do sklenic vrstvěte rozdrobené sušenky, krém, a ovoce. Dozdobte ořechy, čokoládovými boby, čerstvými bylinkami, čokoládou apod.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!